Världens bästa pokerspelare

Vilka som anses vara världens bästa pokerspelare har varierat mellan tiderna och det finns olika syn på vad som kvalificerar någon till just världens bästa pokerspelare. För det första ändras det ofta från år till år, precis som i sportvärlden, för det andra kan man räkna framgångarna på olika vis. Några spelare anses vara bäst över tid, någon annan anses vara bäst för att den vunnit flest turneringar, ännu en annan anses vara bäst för att den vunnit mest pengar totalt, eller på ett spel. Det finns många sätt ätt bedöma det på helt enkelt.

I den här artikeln kan du läsa om de allra bästa, både de som anses bäst just nu och några som anses vara bäst genom tiderna. Dessutom några som utmärkt sig på några andra relevanta sätt. Flera av världens bästa spelare har dessutom skrivit böcker om just pokerspel, och genom att läsa dem kan du naturligtvis få utförligare tips och strategier för ditt eget spelande! För det är ett faktum att Texas Hold'em inte handlar om tur, utan om skicklighet och förmåga att bedöma sina motspelare.

Bästa manliga och kvinnliga spelarna

Poker och andra spel med pengar har ofta varit en väldigt mansdominerad aktivitet och det är ett faktum att de flesta toppspelarna är män. Dock börjar kvinnorna komma in i spelet och många visar upp exceptionella färdigheter. Vill man ha koll på världens bästa pokerspelare lär det vara en bra idé att hålla koll på de kvinnliga namnen för framtiden. Det finns också särskilda turneringar där endast kvinnor får delta numera.

Några av de bästa manliga pokerspelarna

Stuart Ungar, eller The Kid, började spela poker redan som 10-åring. Med sitt fotografiska minne och sina matematiska förmågor blev han så småningom en av de bästa spelarna genom tiderna. Redan som 26-åring vann han sitt första poker-VM mot många andra storspelare med världsrykte. Många avfärdade då hans vinst som ren tur, men han motbevisade dem genom att vinna samma tävling året därefter. The kid vann totalt tre poker-VM, och senast 1997 då han efter många års paus åter tog upp spelandet. Tyvärr dog han bara ett år senare till följd av långvarigt drogmissbruk och ett hårt liv.

Phil Hellmuth är en spelare som legat fyra på listan över spelare med högst vinster. Han har vunnit poker-VM en gång, redan som 24-åring (slog alltså då Stuart Ungers rekord som yngsta världsmästare i poker) och har gjort sig namn som en ganska otrevlig spelare. Han kallas The Brat, för att han har en tendens att komma med spydiga kommentarer till och om sina motspelare. Han har gett ut flertalet pokerböcker och instruktionsvideor som blivit väldigt populära. Han lever med fru och två barn i Kalifornien.

Detta var två manliga pokerlegender, men i skrivande stund, dvs. år 2015 står följande personer högst på listan över spelare med högst vinster:

  • Byron Kaverman
  • Anthony Zinno
  • Dzmitry Urbanovich
  • Jason Mercier

Världens bästa kvinnliga pokerspelare

Vanessa Selbst är inte bara den första kvinnan med tre så kallade armband utan toppar också listan över spelare med största bruttovinster med god marginal till tvåan. Hon har dessutom legat på 21:a plats över högsta vinster över huvud taget. Hennes konsekvent goda spel gör att hon förtjänar ett omnämnande. Född så sent som 1984 har hon förutom utmärkt pokerspel även hunnit med två examina i statsvetenskap respektive juridik.

Kathy Liebert vann ett armband i WSOP år 2013 och är utöver det mest känd för att vara den första kvinnan som vann en pot på en miljon dollar under Party Poker Millions-kryssningen. Hon har tagit flera platser vid finalboden i WSOP och WOP (World Poker Tour), förutom att hon generellt har många vinster.

Här är de översta namnen på den färskaste listan över kvinnliga pokerspelare med högsta vinstsumman: