Svenska pokerproffs

Det finns flera spelare som satt Sverige på den internationella pokerkartan trots att vi är ett relativt litet land och ett av de största ögonblicken i svensk pokerhistoria måste vara Martin Jacobsons vinst i WSOP år 2014. Här presenteras några av Sveriges allra bästa pokerspelare.

Martin Jacobson

År 2014 fick Sverige sin första pokervärldsmästare, den 28-årige Martin Jacobson. Jacobson vann World Series of Poker i november efter en avslutande duell mot norske Felix Stephensen. Prissumman var hela 10 miljoner dollar. Erik Rosenberg på poker.se kallar Jacobson för Sveriges genom tiderna största pokerspelare och tidigare pokervärldsmästaren Peter Eastgate menar att han är uppe bland de största pokerspelarna genom tiderna. Numera bor Jacobson i London med sin flickvän och han menar att London är ett av de bästa ställena man kan bo på som pokerspelare. Tidigt i sin karriär planerade Jacobson att bli kock och jobba på en restaurang i Barcelona. Efter att planerna gick i stöpet valde han dock pokern istället, ett val som han säkert inte ångrar. I höst ska Jacobson han försvara sin världsmästartitel i årets WSOP-turnering.

Viktor Blom

25-årige Viktor Blom blev först stor som online-spelare, då under aliaset ”blom90”. Efter att ha nått flera framgångar som ”Isildur1” blev hans identitet till slut känd när han spelade en Poker Stars Carribbean Adventure-turnerning år 2011. Året efter tog han hem en tävling i just Carribbean Adventure och vann 1,25 miljoner dollar. Blom har en ganska aggressiv spelstil, vilket har lett till att han varvar rejäla vinster med stora förluster. Sedan 2011 har han till exempel gått med vinst respektive förlust vartannat år. I september i år 2015 ligger han dock på 16 miljoner plus hittills, vilket ju bådar gott inför framtiden. Årets resultat kan förklaras av en väldigt stark augusti månad, då Blom kammade hem hela 23 miljoner kronor. Blom kommer från Västergötland men bor numera i London.

Mikael Thuritz

Mikael Thuritz är en Macau-baserad spelare som har No Limit Hold’em som specialitet. 30-årige Thuritz har under sin karriär gillat att hålla sig under radarn och gör inte mycket väsen av sig, men han är en av de svenskar som drar in mest pengar på poker just nu. Särskilt är det i spelformen 8-game som Thuritz har stora framgångar och enligt hemsidan Highstakesdb var han bäst i världen år 2014 i den kategorin. Just 2014 var ett av Thuritz bästa år då han drog in 20 miljoner kronor. Att Thuritz har bosatt sig i Kina-anslutna regionen Macau förklarar han delvis med att de svenska skattereglerna gör det svårt för pokerspelare att bo i Sverige.

Chris Björin

Chris Björin är en legendar i poker-Sverige och var fram till förra året den svensk som dragit in mest pengar på livespel i poker genom tiderna. Fram till Martin Jacobsons WSOP-vinst 2014 toppade Björin listan över live turneringsvinster med sina ca 30 miljoner kronor. Han är född 1947 och började med poker innan spelet hade nått dagens popularitet. Som person har han haft en reserverad framtoning och inte gärna ställt upp på medieintervjuer. Trots sin långa karriär har Björin fortsatt vara relevant in på 2000-talet. 2010 blev han till exempel vald till årets pokerspelare av Poker.se efter att ha tagit sig till nio finalbord och dragit in 400 000 dollar det året.