Kända pokerspelare som skrivit strategiböcker

De flesta som bara spelat poängpoker och Chicago tänker att poker är väl inget märkvärdigt oavsett vad spelen kallas. Men då är man inte riktigt insatt i vad som krävs för att vinna de stora potterna. Och då talar vi inte om de summor som förekommer i garagepoker även om dessa kan te sig väl så stora för de deltagande. Nej vi snackar om miljontals kronor och till och med miljontals dollar. Var förekommer då dessa? Svaret är: I de stora turneringarna både i nätpoker och på bord som står på golvet i de stora tävlingar som bedrivs på hotell främst i USA. Hur kan man då lära sig bli en riktig pokerhaj? Svar: Sug in allt som skrivs och filmas om stora pokerspel. På exempelvis YouTube finns otal med filmer från World Series of Poker med mera. Böcker finns även i flera utgåvor av kända pokerspelare. En spelare som vunnit många miljoner dollar vid pokerborden, förmodligen mest av alla, är Chris Morman. Han och medförfattare har givit ut "Moorman’s Book of Poker". Det utlovas att den intresserade som köper boken kommer att plöja igenom den i rekordfart och dessutom bli en bättre pokerspelare.

Inte nya testamentet, men pokerns bibel

Den bok som kallas pokerns bibel utkom på sjuttiotalet och skrevs av Doyle Brunson under namnet "Super System: A Course in Power Poker". Kraftfull poker således. Kanske åkallar den kraften uppifrån men att den betraktas som ett "måste läsas" av toppspelarna borgar för nyttig läsning. Den finns numer i en uppdaterad version och måste kanske köpas på nätet. Men både Bokus och Adlibris för den så det torde vara enkelt, bara att hiva upp ett par hundralappar drygt. Det är den värd.

En bok som är mer än strategi, den riktar in sig på förbättrat spel överlag vilket i sig inte är en dålig strategi, är "Ace On The River" av Barry Greenstein. Den finns inte på de svenska boksajterna men prova på exempelvis Amazon. Den tar upp det inre samtalet som man för med sig själv i hur man skall agera i olika lägen. Men viktigt även detta med ansvarsfullt spelande, att inte hamna i beroende och att värna familj och vänner vid sidan av spelandet.

Thinking outside the box

Ett populärt uttryck är "att tänka utanför boxen" och just detta är en värdefull förmåga i poker. Det handlar om element utanför själva spelet samtidigt med strategi. Att kontrollera sig själv, ha god fysik och att förbättra sitt psyke. En pokerturnering kan bli riktigt lång och att hålla hjärnan kall, kroppen i trim och framförallt andas rätt, tillhör vad man bör behärska. Det anser Tommy Angelo som skrivit "Elements of Poker" där han tar upp dessa ämnen. Recensionerna säger att den är guld värd, så lite silver kan man nog offra på den.